Queen Election

Zomercarnaval start met de Queen Election. Deze verkiezing wordt een ‘harde strijd’ tussen de queenkandidates om de felbegeerde titel van Queen Zomercarnaval.

Queen Zomercarnaval is ambassadrice voor Zomercarnaval Rotterdam. Daarvoor zijn diverse representatieve kwaliteiten vereist. Zij zal deze rol niet alleen in Nederland vervullen, maar ook een aantal keren in het buitenland. Dan ontmoet zij vertegenwoordigers van vele lagen van de bevolking, inclusief overheden (minister van onderwijs in januari 2018), zakenleven, sociale groeperingen enz. Een neutrale vakjury beoordeelt welke van de queenkandidates voor dit werk de vereiste kwaliteiten bezit. Maar bovenal moet zij tropisch carnaval uitstralen. De Queen Election is dus geen schoonheidsverkiezing; mooi is geen criterium. Het gaat om vooral om de carnaval spirit.

In drie rondes tonen de kandidates hun dans- en ritmegevoel (1e ronde), hun kennis van o.a. Zomercarnaval en hun queen-stijl (2e ronde) en hun “carnaval spirit” in de 3e ronde. Dit is een wervelende show waar elke queen met maximaal 6 dansers of danseressen in schitterende kostuums op opzwepende carnavalsmuziek danst.

Deze ronde is de brug naar de Straatparade: een voorproefje van wat de groepen op straat gaan presenteren!! De queen voert dan op haar eigen praalwagen de parade aan gedurende de 2,5 km lange route door het centrum van Rotterdam.